Gelovi

Postoje različiti simptomi koji se javljaju na koži i površinskim dijelovima tijela kao što su bolovi u koštano mišićnom sistemu, sportske povrede, uganuća, istegnuća, celulit, proširene vene.

Koža ima zaštitnu, osjetnu i regulatornu funkciju. Boja kože zavisi od stanja krvnih sudova,  boje krvi i količine pigmentaPovršina kože u odrasla čovjeka prosječne visine iznosi 1,7 m2, a težina oko 18 % ukupne težine tijela. Pokožica je građena od tvrdih ćelija koje na vanjskom sloju otpadaju, a zamjenjuju ih ćelije koje se dijele u temeljnom sloju.

Koža prima raznovrsne podražaje, koji izazivaju najmanje četiri vrste osjeta: osjete dodiratopline i hladnoće, te boli. Receptori za te osjete su različiti nervni završeci, kojih u koži ima nekoliko miliona, vrlo neravnomjerno raspoređenih.

Bol u mišićima  često je manje intenzivna od boli u kostima, ali može biti vrlo neugodna. Primjerice, grč mišića ili grč (iznenadna bolna mišićna kontrakcija) u listu je intenzivna bol. Bol se može javiti kada je mišić zahvaćen ozljedom, smanjenim dotokom krvi u mišić, infekcijom.

Bolove u kostima i mišićima teško je razlikovati jer utiču na slične dijelove tela. Takođe, bol u kostima i mišićima može biti sličnog intenziteta, ali generalno, ono što ih razlikuje je to što su bolovi u kostima oštriji, dublji i iscrpljujući od bolova u mišićima. Bolovi u kostima mogu da traju  duže od bolova u mišićima i zahtevaju ozbiljniju medicinsku pomoć.

Bolovi u zglobovima kod pacijenata starijih od 40 godina najčešće izazivaju degenerativna oboljenja zgloba koja su najčešće povezana sa oštećenjem hrskavice ali i sa drugim strukturama zgloba. Bol nekada ne potiče samo od zgloba već od okolnih struktura ali je subjektivni osjećaj da boli zglob.

Sportske povrede su povrede mišićno-skeletnog sistema koje nastaju usljed vježbanja ili bavljenja bilo kojom sportskom aktivnošću. Mogu se javiti prilikom nepravilnog zagrijavanja ili izvođenja vježbi, prevelikog napora, nedovoljnog odmora, ili usljed nepravilne forme.

Uganuće  označava povrede zglobova, najvjerovatnije uslijed neodgovarajućih pokreta koji izazivaju trenutno pomjeranje zgoba iz svog ležišta. Strukture koje su zahvaćene uganućem se nazivaju ligamenti.

Ljudi često teško razlikuju istegnuće od uganuća. Dobro je zapamtiti da je razlika u tome što istegnuće obično zahvata mišiće i tetive i često je uzrokovano prekomjernim korištenjem ili upalom. Istegnuće mišića često se javlja kada činite previše repetitivnih pokreta, kada pukne mišić usljed dizanja teškog tereta ili se prebrzo ili predaleko istegnete. S druge strane, uganuće pogađa zglobove i ligamente i često je posljedica iznenadne traume zbog koje zglob iskoči iz svog normalnog raspona pokreta, na primjer izvrtanje gležnja.

Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima („narandžina kora”); stanje kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom zbog čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva, koje povezuje kožu s mišićima te stvaranja karakterističnog nabiranja gornjeg sloja kože.

Proširene vene ili varikoza nastaju kada se krvni sudovi neposredno ispod kože uvećaju, uvrnu, ispupče, postanu vidljiviji i plavkasti ili tamnoljubičaste boje. Ovo stanje obično utiče na noge i stopala. Susreće se u 20% odrasle populacije, a s godinama postotak postaje sve veći. Nakon 50. godine, smatra se da svaka druga osoba ima proširene vene.

Galenfarm u svojoj ponudi ima gavez gel, bršljan gel, konjski gel, neven gel i hladni gel.

Gavez gel pomaže kod reumatskih bolova, uganuća, istegnuća, sportskih povreda, modrica. Ima veliku moć kod srastanja kostiju.

Bršljan gel smanjuje celulit, aktivira mikrocirkulaciju i zateže kožu. Aktiviranjem mikrocirkulacije omogućava se bolja razmjena materija sa vezivnim tkivom i eliminacija viška tečnosti.

Konjski gel stvara osjećaj hladjenja i ublažava bol. Koristi se kod uganuća, reumatskih bolova i bolova u koštano mišićnom sistemu.

Hladni gel ublažava bol usljed hladjenja bolnog mjesta. Cirkulacija se prvo usporava a zatim se ubrzava što omogućava opuđtanje mišića i brži oporavak. Neven gel relaksira umorne, bolne i otečene noge, jača zid venskog krvnog suda, smanjuje osjetljivost kapilara, ubrzava cirkulaciju, otklanja osjećaj umora i težine u nogama.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Najnovije objave