Korištenje web shopa/stranice

Za korištenje/kupovinu preko web shopa/stranice potrebno je registrovati se kako korisnik.

Korisnici samovoljno, za svoju potrebu i na svoju odgovornost prihvataju korištenje svih sadržaja dostupnih na web shopu/stranici galenfarm.com. Zabranjeno je korištenje specijalizovanih programa (robota, crawlera) radi preuzimanja sadržaja sa stranice. Hakerski napadi s ciljem onesposobljavanja stranice također su strogo zabranjeni. Svako nedozvoljeno korištenje web stranice smatra se kršenjem pravila i podložno je tužbi.

Opšti uslovi

Nakon izvršene narudžbe i njenog prijema na e-mail sajta, narudžba je neopoziva.
Prodavač se obavezuje da naručene proizvode dostavi i isporuči ispravne u predviđeno i dogovoreno vrijeme. Prodavač je dužan da obavijesti kupca o svim promjenama do kojih dođe. Sve eventualne promjene, osim promjena vezanih za isporuku, se ne odnose na već potvrđene narudžbe.

Način plaćanja i dostava

Plaćanje možete izvršiti pouzećem, koje podrazumijeva da ćete pošiljku platiti dostavljaču prilikom preuzimanja i pregleda artikla. Dostavljač će na Vašu adresu doći s pošiljkom i prilikom isporuke zatražiti da mu predate iznos za kojeg je pošiljalac tražio da se naplati pouzećem. Plaćanje je moguće isključivo gotovinom.

ISPORUKA
Kućna dostava:
Dostava je besplatna širom BiH za narudžbe veće od 80 KM.
Dostava za narudžbe do 80 KM plaća se 9 KM.

Vremenski rok isporuke: do 3 radna dana

galenfarm.com ne preuzima odgovornost u slučaju kašnjenja isporuke zbog netačne ili nepotpune adrese, više sile ili problema u saobraćaju. Ukoliko ne budemo u mogućnosti poslati narudžbu zbog nedostupnosti proizvoda koji ste naručili, obavijestićemo Vas o tome. U tom slučaju možete odlučiti da li ćete obustaviti narudžbu ili pričekati dostupnost proizvoda.

Naručene proizvode dostavljamo putem brze pošte „Pošte Srpske“. Prilikom preuzimanja pošiljke trebate imati ispravu za ličnu identifikaciju (lična karta, pasoš i sl.). Online prodavnica galenfarm.com ne može uticati na eventualna oštećenja koja mogu nastati tokom dostave putem brze pošte, eventualnih kašnjenja ili neisporučivanja pošiljke nakon predaje paketa dostavljaču. Ako kupac odbije primiti robu koju je naručio, online prodavnica hairmarketpro.com ima pravo tražiti od potrošača nadoknadu svih troškova vezanih za isporuku.

Reklamacije

Preuzimanje artikla od strane kupca:
Kupac prilikom preuzimanja robe detaljno treba da provjeri pakovanje artikla pred dostavljačem – da li je dostavljeni artikal autentičan sa onim šta je naručio (moguća greška isporučenog/naručenog artikla). Da otvori, pregleda da li je fizički sve ispravno, da li je udaren, polupan, izgreban ili je došlo do bilo kakvog fizički vidljivog oštećenja artikla.
Ako je sve ispravno, kupac je potpisom na otpremnicu saglasan da je robu preuzeo u fizički urednom stanju i nema pravo na naknadnu reklamaciju. U slučaju da ima vidljivih oštećenja ili isporučeni atikal nije artikal koji je kupac naručio, ima pravo da ga vrati bez ikakve naplate.