Čaj

Nesumnjivo je napitak koji je danas prisutan u svakom domu a naročito konzumiran u hladnim zimskim danima, neko ga pije svakodnevno a neko kada je bolestan.

Čaj je najstariji farmaceutski proizvod i zastupljen je na svim kontinentima  u svim tradicionalnim i alternativnim načinima liječenja te se vezuje za određene kulture i prostore.

Na  našim prostorima čaj je  postao „popularan“ tek krajem XIX vijeka i u početku su se čajanke organizovale tokom ranih jutarnjih časova i bile su rezervisane  samo za žene.  Vremenom su čajanke postale značajne za društvo te se vodilo računa o priboru i načinu serviranja a manje o samoj vrsti čaja koja se konzumirala.

Kod nas čaj predstavlja napitak koji se dobija prelivanjem biljke vrelom vodom dok se u svijetu čaj odnosi samo na napitak dobijen od čajnog drveta (Camellia sinensis).

Biljni čajevi su napici od jedne ili više ljekovitih biljaka napravljeni od različitih dijelova bilja ( cvijet, korijen, kora, list, cijela biljka). Namjenja ovih čajeva je najčešće uživanje a prilikom upotrebe se oslanjamo na tradiconalna saznanja pa su tako na našim prostorima najčešće pije čaj od šipka, kamilice, nane, brusnice, sene, vrbovice idr gdje i tradicionalna saznanja ukazuju na velik broj blagodeti za organizam.

Funkcionalni čajevi predstavljaju čajeve posebne medicinske namjene  tako da blagotvorno djeluju  kod određenih stanja organizma. Galenfarm iz svoje ponude izdvaja Bronhogal čaj, Antistresgal, Diabetgal, Urogal, Gatrogal.

Galenfarm  daje prednost u  primjeni rinfuz čajevima u odnosu na čajeve u filter kesi . Rinfuz čajevi možda zahtjavaju dužu pripremu ali ono što je važno jeste da se na ova način iskoriste SVI sktivni sastojci koje biljka sadrži.

Svaka biljka koja dospije u filter kesu prolazi industrijski tretman, kao što su sušenje, mljevenje, prosijavanje što utiče na gubitke u pogledu biološki aktivnih jedinjenja. Često sadrže i dodatnu aromu koja utiče na miris i ukus ali ne daje funkcionalnu ulogu čaju. Stoga, ukoliko želite čaj od čiste biljke, naša preporuka su rinfuz čajevi.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Najnovije objave